Is downloaden via torrents illegaal?

Torrenting is een enorm populaire methode om de nieuwste films, tv-series, muziek, boeken, games te downloaden – noem maar op.

De populariteit van torrenting wordt voornamelijk bepaald door het feit dat het gratis is. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een internetverbinding om bestanden te downloaden en te delen!

Dat gezegd hebbende, zijn er enkele belangrijke vragen over torrenting, zoals of torrenting illegaal is, of het veilig is, of je wel of niet gepakt kunt worden en nog veel meer.

In deze gids geef ik je het definitieve antwoord op al je vragen en bespreek ik de problemen die verband houden met torrenting.

Dus laten we beginnen.

Anoniem torrents downloaden?

Voorkom problemen bij het downloaden van films en video’s door gebruik te maken van een VPN

Ik heb veel VPNs getest en ik vind Express erg betrouwbaar voor het downloaden van torrents. ​Ook is de verbinding erg snel, de snelheid is nagenoeg hetzelfde als het downloaden zonder VPN

​ExpressVPN​ heeft een 30 dagen geld terug garantie, je kunt het dus zonder verplichtingen proberen.

Download anoniem torrents met ExpressVPN

Wat zijn torrents?

Normaal gesproken, wanneer u een film of video naar uw apparaat downloadt, drukt u op de downloadlink en maakt uw computer verbinding met de server van het bestand om het downloaden te starten. Dit betekent dat u een bestand downloadt van een enkele server.

Torrenting werkt anders dan deze methode om bestanden te downloaden. Dat komt omdat een torrent een groot bestand opsplitst en het opsplitst in veel verschillende, kleinere bestanden.

In plaats van een bestand van één server te downloaden, maken torrent-softwaretoepassingen zoals BitTorrent of uTorrent verbinding met een groot aantal andere computers op basis van het principe van peer-to-peer (P2P) bestandsdeling.

Met torrent-software kun je kleine stukjes van een bestand downloaden van elke computer in het P2P-netwerk.

Vóór het bestaan van P2P-torrent-netwerken werden auteursrechtelijk beschermde bestanden opgeslagen op een enkele server. Websites die auteursrechtelijk beschermd materiaal op een server hosten, konden gemakkelijk worden getraceerd door overheidsinstellingen en werden afgesloten.

Peer-to-peer-netwerken bieden een sterk gedecentraliseerde omgeving om bestanden op te slaan, wat het voor autoriteiten enorm moeilijk maakt om het proces van het delen van bestanden stop te zetten, omdat er geen centrale server is die de bestanden host.

Hoe werken Torrents?

Het technische proces van torrenting bestaat uit het delen van kleine bestanden, die ook wel ‘pakketten’ worden genoemd. Dit proces is verdeeld in twee delen: uitlogen en zaaien.

Laat me eerst de twee terminologieën uitleggen:

Leeching

Je bent een leecher als je een bestand download, duidelijk en eenvoudig. Maar de term wordt soms op een slechte manier aangeduid als mensen stoppen met het uploaden van een bestand nadat ze de download hebben voltooid en daarom andere leechers niet helpen.

De meeste torrent-software staat gebruikers echter niet toe de uploadlimiet volledig uit te schakelen. Zoals hieronder wordt getoond, is de minimale uploadsnelheid in uTorrent 5 kB / s.

Je zou kunnen zeggen dat torrent-clients geloven dat “delen belangrijk is” – als je een bestand downloadt, moet je ook iets teruggeven aan het netwerk.

Seeding (Zaaien)

Je bent een seeder wanneer je een torrent downloadt en tegelijkertijd de “pakketten” uploadt die je hebt gedownload.

Het originele bestand wordt verplaatst van de oorspronkelijke seed naar kleinere “pakketten” naar andere computers in een P2P-netwerk. De seeders slaan stukjes en beetjes van het grote bestand op en delen dat, als het hun beurt is, verder via een P2P-netwerk.

Dat betekent dat alle seeders samen één groot bestand als geheel vertegenwoordigen.

Bovendien download je niet een bestand van één locatie, maar van een aantal verschillende seeders, die de bestanden hosten die je torrent-software wil downloaden.

In ruil voor het toestaan dat je die bestanden leeches, brengt de software een verbinding tot stand tussen jou en andere leechers, zodat ze de pakketten kunnen downloaden die je al hebt gedownload. Met andere woorden, je wordt een zaaier.

Het Torrent-proces

Als je de nieuwste actiefilm wilt downloaden, werkt het als volgt:

Je downloadt kleine “pakketjes” van veel verschillende seeders, die delen van de film uploaden in een P2P-netwerk. Zodra u klaar bent met het downloaden van bepaalde “pakketten”, zal uw torrent-software deze “pakketten” gaan delen met andere mensen die de film willen downloaden (leechers).

Op dit punt downloadt u nog steeds de resterende “pakketten” om de volledige download te voltooien. Dit proces gaat door totdat u klaar bent met het downloaden van alle benodigde pakketten om het volledige bestand van de film te voltooien.

Opmerking: de torrent-software maakt het automatisch mogelijk om het bestand te uploaden totdat je het handmatig uitschakelt.

Zijn torrents veilig?

De vraag is van toepassing op twee verschillende gebieden. Ten eerste: is het daadwerkelijke proces van torrenting veilig voor uw computer in termen van malware?

Om te beginnen is het proces van torrenting redelijk veilig. Voordat ik een torrent download, raad ik aan om de opmerkingen en recensies van de community te lezen.

Als de reacties positief zijn, is het veilig om te zeggen dat de torrent geen kwaadaardige bestanden bevat.

Bovendien beoordelen veel torrent-websites zoals The Pirate Bay de uploader of laten ze een ‘vertrouwde bron’-teken zien, zoals hieronder weergegeven:

Toch moet je altijd voorzichtig zijn als het gaat om het downloaden van torrents. Het is beter om torrent-bestanden van onbekende uploaders te vermijden, zonder beoordelingen of opmerkingen.

Is het downloaden via torrents illegaal?

Torrents zelf is niet illegaal. Het downloaden en delen van niet-goedgekeurd auteursrechtelijk beschermd materiaal is echter zeer illegaal en er is altijd een kleine kans dat u door de autoriteiten wordt gepakt.

Torrenting van niet-auteursrechtelijk beschermd materiaal is prima en is toegestaan, aangezien er geen beperkingen op van toepassing zijn.

In veel landen, zoals de VS, werken overheden en internetproviders (ISP’s) samen om mensen te vangen die niet-gesanctioneerd auteursrechtelijk beschermd materiaal verspreiden.

ISP’s zoeken misschien niet altijd actief naar torrenters, maar uw internetprovider kan worden gedagvaard door overheidsinstanties of een gerechtelijk bevel om uw persoonlijke gegevens te overhandigen als ze vermoeden dat u auteursrechtelijk beschermd materiaal torrent. Ik zal later meer vertellen over de gevolgen van betrapt worden op torrents.

Overheidsinstanties dwingen ISP’s ook vaak om torrent-websites te blokkeren, maar dit lijkt nogal ineffectief te zijn omdat gebruikers VPN’s kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot de websites, wat ik later ook zal bespreken.

Kan ik betrapt worden op het downloaden via torrents?

Simpel gezegd: ja, je kunt zeker betrapt worden op torrenting.

De autoriteiten en ISP’s kunnen gemakkelijk mensen betrappen die auteursrechtelijk beschermd materiaal verspreiden zonder enige privacyvoorzorgsmaatregelen.

De ISP kan gebruikers zien die bestanden delen op basis van hun IP-adres. Torrenting-clientsoftware slaat ook alle IP-adressen van seeders en leechers op.

Door simpelweg een torrent-bestand te controleren, heeft de ISP toegang tot alle IP-adressen die een specifieke torrent downloaden.

In vrijwel alle gevallen heeft de ISP alleen een IP-adres nodig om erachter te komen wie een torrent downloadt en van waar. Als gevolg hiervan kunnen de autoriteiten bij u aankloppen.

Copyright trollen

Copyrighttrollen zijn individuen of bedrijven die zich bezighouden met het zoeken naar torrent-piraten. Deze bedrijven lokaliseren torrenters die illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal verspreiden op basis van hun IP-adressen.

Wanneer ze met succes een torrent-piraat lokaliseren, ondertekenen ze een akkoord met de auteursrechthouders om namens hen juridische stappen te ondernemen tegen de piraat.

In sommige gevallen huren Hollywood-productiebedrijven deze bedrijven in om specifiek te snuffelen in piraten die hun inhoud illegaal verspreiden.

Copyrighttrollen gebruiken “bangmakerij” om mensen die zij beschuldigen van inbreuk op het auteursrecht bang te maken door dreigbrieven of e-mails te sturen.

Wat zijn de gevolgen van betrapt worden?

Typisch, auteursrechtentrollen hebben een legale strategie die de ISP oproept om u een bedreigende e-mail te sturen.

Dus als je wordt betrapt voor het torrenten van niet-gesanctioneerd auteursrechtelijk beschermd materiaal, kun je een schikkingsaanbod van je ISP ontvangen.

Via je internetprovider dreigt de copyright-trol je te vervolgen voor een belachelijke som geld, maar dan biedt hij een schikking van slechts 2-5% van de oorspronkelijke boete.

Hoewel je wettelijk helemaal niet verplicht bent om ze iets te betalen, spelen auteursrechtentrollen een getallenspel en hopen ze dat een bepaald percentage van de overtreders het schikkingsaanbod accepteert.

Het is winstgevender voor auteursrechtentrollen om zich te richten op degenen die de eerste schikking accepteren, omdat een proces voor de rechtbank zowel tijdrovend als een langdurig proces is.

In de meeste gevallen negeerde ik de eerste schikkingsbrief. Dat betekent echter niet dat de auteursrechttrol de dreiging niet kan versterken of uiteindelijk voor de rechter kan dagen.

In de meeste landen, zoals de VS, maakt het rechtssysteem een ​​duidelijk onderscheid tussen torrenters die regelmatig auteursrechtelijk beschermd materiaal verspreiden en torrenters die slechts af en toe een bestand downloaden.

Bovendien is het ook mogelijk om een ​​boete te krijgen van uw ISP. Uw internetprovider kan bijvoorbeeld uw internetsnelheid verlagen als straf of zelfs dreigen uw persoonlijke gegevens over te dragen aan de autoriteiten of auteursrechtentrollen.

Dat gezegd hebbende, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om juridische bedreigingen te voorkomen, die ik in de volgende sectie zal bespreken.

Hoe je jezelf kunt beschermen bij het downloaden van torrents

Als je consequenties wilt vermijden, is het natuurlijk het beste om helemaal geen torrent te gebruiken. Maar als je torrents wilt blijven gebruiken, is het belangrijk om je online privacy te beschermen en onder de radar te blijven van auteursrechtentrollen.

Voor alle duidelijkheid: ik keur torrenting met auteursrechtelijk beschermd materiaal niet goed en moedig deze ook niet aan. U bent verantwoordelijk voor de mogelijke risico’s en juridische problemen. Maar als je zeker weet dat je dit wilt doen, volgen hier een paar voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om het risico om gepakt te worden te minimaliseren.

Gebruik een VPN voor Torrenting

Het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) is de meest effectieve manier om uw online privacy te beschermen.

Een VPN biedt op twee manieren uitkomst:

  1. Het schermt uw IP-adres af door al uw online gedrag via een server op een andere locatie te routeren, waardoor uw IP-adres verandert. De VPN zorgt voor een extra beschermingslaag en maakt het moeilijk om je online activiteiten bij te houden.
  2. Een goede VPN versleutelt al uw internetverkeer zodat uw internetprovider uw activiteiten niet kan volgen.
    Let op: kies een kwaliteit VPN voor high-end bescherming. Het is belangrijk dat uw VPN geen logboeken bijhoudt van uw activiteiten.

Er zijn een hoop VPN die je kunt gebruiken voor het downloaden van torrent. Echter zijn niet alle VPN providers betrouwbaar. Wij hebben er veel getest en vinden ExpressVPN de beste prijs kwaliteit verhouding.

#1 –ExpressVPN

ExpressVPN biedt een snelle, veilige en betrouwbare VPN, die uitstekende allround bescherming voor het downloaden via torrents, gebruiksvriendelijke apps, snelle verbindingen en tip-top apparaat- en klantenondersteuning biedt.

Bezoek ExpressVPN